Hanya Yang Berani Sahaja Akan Teruja Untuk Pandu Lalu Di Selekoh Jalan Lombard

Kami tergamam saat terpandang gambar selekoh di Jalan Lombard, San Francisco. Wow! Itu ungkapan pertama terkeluar dari mulut ( siap ternganga itu wajib, hahaha!). Apa yang menarik perhatian kami ialah selekoh jalan berliku itu kelihatan ngeri jika ingin merentasnya, namun dari sudut pandangan atas, ia kelihatan unik dan kreatif.

Selekoh tajam
Source pinterest
Jadi kami membuat sedikit kajian mengenai Lombard Street di San Francisco. Lombard Street terkenal dengan 8 selekoh tajam yang pertama di dunia. Reka bentuk ini dicadangkan oleh Carl Henry pada tahun 1822 dengan tujuan untuk mengurangkan kecuraman bukit. 

Bunga cantik memang menarik perhatian


Untung ada rumah kat sini, hihi
Pemandangan Lombard Street pada waktu siang
Pada asalnya jalan tersebut adalah jalan sehala dan disebabkan terlalu curam, Jalan Lombard sangat merbahaya untuk kenderaan serta pejalan kaki juga. Oleh itu, blok bengkok yang diturap dengan batu bata merah, dipasang sepanjang 600 kaki dan disyorkan kelajuan kenderaan hanya 8 km/j sahaja.

Kalau Jammed disarankan jangan lalu sini. Menangis nanti.Haha
Bunga yang mekar ditanam disekeliling jalan menambahkan keunikan Jalan Lombard, San Francisco. Anda pasti ingin jadikan ianya sebagai salah 1 destinasi wajib pergi selepas ini.


Catat Ulasan

[Peringatan Ikhlas]

Anda digalakkan untuk komen. Walaubagaimanapun komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis. Mohon jangan SPAM ruangan ini. Terima kasih atas kerjasama yang anda berikan.

Terbaru Lebih lama